Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting race 10

Ruben gekroond tot 1e kampioen Formula Karting
Eupen (Be), 26 november 2016

Op zaterdag 26 november was in Eupen de 10e en laatste race van het Formula Karting seizoen 2016, het eerste seizoen van deze nieuwe internationale huurkart competitie. De race begon pas laat op de dag en er werd afgetrapt met een drietraps kwalificatie. Eerst 10 minuten, dan 5 minuten tegendraads voor de top 15 uit Q1 en vervolgens een hotlap voor de top 10 uit Q2. Ik kwam alle sessies makkelijk door en reed uiteindelijk een ietwat teleurstellende 4e tijd in de laatste sessie. Mats pakte de pole position, voor Rico en dagrijder Romano. De race was een bijzondere, met 1 uur en 15 minuten niet alleen de langste van dit seizoen maar met daarin ook een richtingswissel door middel van een pacekart. Dit was jammer, aangezien hiermee het 1e deel van de race een beetje teniet werd gedaan. We moesten in zowel het eerste als laatste deel van de race een kartwissel maken en verder hadden we 1 shortcut tot onze beschikking.

161126 fk eupen groep

Vrijwel iedereen bewaarde de shortcut tot het 2e deel van de race, vrij logisch als je er geen ronde mee kunt winnen. In de eerste minuten van de race gebeurde weinig schokkends, Christian Douven kwam naar voren en Rico nam de leiding over, maar er was vooral in het achterveld veel strijd. De top 5 waarvan ik de deur sloot reed vlak bij elkaar en wachtte lang met wisselen, deze kartwissel zou veel gaan bepalen voor de uiteindelijk uitslag. Met 5 man doken we tegelijk de pits in en dit was iets teveel voor de marshall die in zijn eentje de transponders overzette. Bij Mats en mij was hij niet op tijd en daardoor verloren we allebei veel tijd (Mats in de pits en ik op de baan) toen we moesten stoppen om de transponder alsnog over te zetten. Vlak daarna werd de pacekart in de baan gebracht en mochten wij gelukkig onze oude plek terug innemen.

161126 fk eupen organisatie

Ik had net als in het 1e deel van de race een middelmatige kart, terwijl sommige toppers voor me hele goede karts hadden, hierdoor werd het voor mij een hele lastige opgave om vandaag te winnen. Nadat we van richting waren gewisseld werden alle karts in de pits ook nog eens door elkaar gehusselt toen ze omgekeerd werden (we kwamen nu van de andere kant de pits in) en hierdoor liep mijn strategie ook een beetje in het honderd. Ik bleef op plek 5 en aan het einde van de race kwam ik nog in aanraking met Opnithi toen ik door de shortcut vloog. Aangezien ik door de shortcut ging was dit mij aan te rekenen, ik had gehoopt dat hij aan de binnenkant zou blijven en mij ruimte geven, maar hij had me (begrijpelijk) niet gezien. Achteraf gaf ik dit zelf aan bij de wedstrijdleiding en ik werd hiervoor bestraft met een 20 seconden penalty. Al met al was het niet mijn race, gelukkig kon ik in de laatste paar ronden nog wel een hele snelle tijd neerzetten in mijn laatste kart die ik overnam van Romano, dit gaf mij wel het gevoel dat het met de snelheid vandaag wel goed zat.

161126 fk eupen podium finalerace

Aangezien ik veel voorsprong had op Thom op de 6e plek bleef ik gewoon 5e. Gelukkig was de titel vandaag al veilig, dit scheelde wat spanning vandaag! Uiteindelijk win ik het kampioenschap met 5 punten voorsprong op Rico die vandaag zijn 4e dagoverwinning pakte voor dagrijders Romano en Christian. Mats werd knap 3e in de eindstand, voor Thom en Selina. Het was een mooi seizoen en dit werd afgesloten met een schitterende 5,3kg wegende trofee op het eindpodium, mijn dank gaat uit naar de Raoul en Luciano die een heel mooi kampioenschap hebben opgezet. Ik ben er volgend jaar zeker weer bij en ik ben benieuwd naar de nieuwe kalender en kijk al uit naar de start van het nieuwe seizoen!

161126 fk eupen eindpodium