Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting race 1

Ruben aan de start van schitterend nieuw kampioenschap!
Eupener Karting, 6 februari 2016

Op zaterdag 6 februari 2016 was een nieuw huurkart kampioenschap geboren genaamd Formula Karting. Met het verdwijnen van de KartGrid Cup vorig jaar en het doodbloeden van Belkart in België en het gebrek aan een waardig kampioenschap in Nederland, was dit het perfecte moment voor de start van een nieuw kampioenschap dat zijn pijlen richt op vooral Nederland en België. De serie bestaat uit 10 wedstrijden op vele aansprekende circuits en dat zorgde dan ook gelijk voor een zeer sterk deelnemersveld bij de start van het seizoen. Op misschien wel de mooiste baan van de Benelux in Eupen werd de 1e race georganiseerd en 26 rijders waren hierbij aanwezig. De 10 races kennen verschillende formats en er wordt een minimumgewicht van 80kg gehanteerd. De organisatie had zijn huiswerk goed gedaan, bij binnenkomst werden je kartnummers geloot en alle rijders kregen een formulier mee met daarop alle benodigde informatie. De briefing werd gedaan door wedstrijdleider Bas van Osta en vandaag zouden we 2 races van 40 minuten gaan rijden, eentje in beide richtingen.

FK-LOGO-OFFICIAL

De kwalificatie bestond uit 2 keer 5 ronden in beide richtingen, in 2 verschillende karts. De snelste tijd uit beide richtingen werden opgeteld en dit bepaalde de startgrid voor race 1. Waar we na de trainingen al bang voor waren was dat de kartverschillen erg groot waren, dit uitte zich ook in de kwalificatie waarin er soms meer dan een seconde verschil zat. Gelukkig was er een tactisch element ingebouwd in de races, je moest namelijk 1 pitstop maken waarbij je van kart moest wisselen. Dit gaf de gelegenheid om een slechte kart snel in te wisselen. Ik kwalificeerde op plek 6 en kon in de eerste 2 ronden meteen Thom van Dijk en Rick Harthoorn inhalen. Mats de Jong en Selina Balneger doken vanuit de top 3 meteen de pits in en zo kwam ik achter de Belg Dylan de Wolf op plek 2 te rijden. Rico Haarbosch zat achter mij en samen probeerden we naar Dylan toe te rijden. Dylan maakte echter weinig fouten en zo bleven de verschillen heel erg klein. Van de rijders die vroeg gestopt waren kon alleen Mats onze tijden benaderen, maar we liepen langzaam op hem uit en dus leek de top 3 duidelijk. Vlak voor het einde van de race kon ik bijna aansluiten bij Dylan en we doken met z’n drieën de pits in met nog 2 ronden te gaan. In de laatste minuten moest ik nog even verdedigen voor Rico maar de top 3 bleef ongewijzigd, met Mats en Christophe Verhoeven daar achter op 4 en 5. De uitslag was ook direct de startopstelling voor race 2.

479-IMG_1000

In race 2 had ik zelf een slechte kart geloot en dus wist ik dat ik snel moest stoppen om nog kans te maken op een goed resultaat, mensen met goede karts rijden normaal gesproken lang door dus na de eerste kartwissels staan er meestal wat mindere karts. Ik kon Dylan in de eerste ronde inhalen en dook daarna direct naar binnen. Helaas had de wedstrijdleiding de tijd van de pitstop verlengd van 50 naar 60 seconden, dit om blauwe vlaggen voor gestopte mensen te voorkomen. Dit had echter een tegenovergesteld effect, want hierdoor kwam ik midden in de kopgroep weer de baan op en verloor ik meteen 4 seconden doordat ik mensen moest doorlaten en door een kleine aanvaring. Ik kon daarna snel weer mijn tempo oppakken en reed gelijk goede tijden. Ik moest wat mensen inhalen maar de meeste rijders lieten me gelukkig door en probeerden te volgen. Rico had 2 goede karts geloot, reed ruim op kop met gelijke tijden als mij en reed dus lang door. Tegen het einde van de race maakte hij zijn pitstop en kwam net een seconde of 2 voor mij de baan op. De nieuwe regel bleek dus achteraf wel een groot nadeel voor mij, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

160206 podium (1)

Na mijn kartloting was ik erg blij dat ik deze mooie resultaten er nog uit kon slepen en het moet gezegd worden dat Rico ook een ijzersterke race reed vandaag. Dat gold ook voor Stefan Verhofste en Selina, die om plek 3 streden, Selina trok hierbij met een gewaagde actie in de laatste ronde aan het langste eind. Het leek erop dat zij hiermee een 3e plek in de dag rangschikking had veiliggesteld, ware het niet dat thuisrijder Regis Bovy voor de 2e race op rij te vroeg was weggereden bij de pitstop. Jammer voor hem, want hij was erg snel, maar dit was zeker ook erg zuur voor Selina, want hierdoor schoof Mats een plekje op en pakte daardoor een mooie 3e plek. Wat betreft de eindoverwinning was het nog even spannend, aangezien Rico en ik gelijk kwamen in punten waren we benieuwd welk criteria de doorslag zou geven. Dit bleek de som van de snelste ronde uit race 1 en 2 en hierbij was Rico 0,05 seconde sneller en dus ging de 1e dagzege naar hem! Complimenten aan de organisatie, want de hele dag verliep soepel inclusief tussenstanden, een mooi gehandhaafd tijdschema en mooie bekers voor de top 3. Dit was ook duidelijk te merken aan de vele positieve reacties, op naar race 2 volgende maand in Roosendaal.

Kijk hier voor de mooie foto’s van Johan Zielman!