Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

6 uur nightrace FKI

Bluestar naar podium door sterk 2e deel
Machelen, 25 februari 2017

Op zaterdagavond 25 februari was de 5e editie van de 6 uur nachtrace bij FKI in Machelen (Be). Deze race wordt georganiseerd door Ward Maenhout en heeft altijd een lage inschrijfprijs en veel sterke deelnemende teams. Er waren nu 26 teams en ik reed voor Bluestar samen met Mathias en Rico. De race was deze keer opgesplitst in 2 aparte delen van 3 uur waarbij je in beide races punten kon verdienen die de uiteindelijke uitslag zouden bepalen. De kwalificatie voor race 1 was 3 maal 5 minuten in 3 verschillende karts met telkens dezelfde rijder. Omdat er voor de race nog een andere groep was die de baan bezet hield had niemand kunnen trainen, dat was op zich wel een leuke bijkomstigheid. Wij kenden een matige kwalificatie, mede door een achterblijver die 1 van onze hotlaps verknalde en een mindere kart waarmee we ook de race moesten starten, P8. Rico startte de race en had nog geen meter gereden, zeker met deze lastige kart was dat niet makkelijk. Hij viel dan ook wat terug in het begin van de race en probeerde de schade zoveel mogelijk te beperken. Mathias ging als 2e en had ook geen geweldige kart, onze directe concurrenten kregen deze karts wel na ons, maar hadden wel startkart nummer 2 (wij waren team 1 en moesten steeds als eerste wisselen) die toevallig heel goed was. Hierdoor keken we al snel tegen een grote achterstand aan op bijvoorbeeld DWT en CU@Traxxis.

Omdat we de baan nog niet kenden besloten we Rico en mij 2 stints in dezelfde richting te laten doen, zodat we niet 2 maar slechts 1 baan hoefden te leren kennen. Rico deed daarom ook de 3e stint en we lagen na de 2 verplichte rijderswissels op plek 10. Rico was dit keer goed op dreef en wist nog naar plek 7 terug te komen, DWT (Filipe Vieira en Dylan de Wolf) wonnen de race voor Mats de Jong en Cedric Wauters (CU@Traxxis). In race 2 werd de finishvolgorde van race 1 als startvolgorde gebruikt, behalve dat 1 en 2, 3 en 4 etc werden omgedraaid. Wij startten dus vanaf 8 en ik mocht gaan aanvangen. We hadden nu wel een lekker kartje en ik kon mijn weg gestaag naar voren banen met mooie inhaalacties. Na een minuutje of 20 lag ik op P2 en kon ik aansluiten bij koploper DWT. Filipe begon vol te verdedigen en dat was voor ons reden om een vroege rijderswissel te doen. Mathias ging rijden en hij was meteen razendsnel, hierdoor kwamen we na de 1e kartwissel weer aan kop van de race te liggen toen ook DWT hun 1e rijderswissel deed.

podium 6h fki

Onze 2e en 3e kart waren prima, niet zo goed als de 1e, maar Mathias kon wel een seconde of 15 weglopen bij de andere teams, en dat gaf wat ruimte voor de laatste stint. Ik kon constante tijden rijden, Filipe kwam wel wat dichterbij, maar moest eerst nog voorbij Cedric zien te komen die nu weer op P2 reed en de deur mooi dichthield. Filipe kwam er na wat duw en trekwerk wel voorbij, maar had toen wel al een achterstand van meer dan 20 seconden. Hij had nu de kart die wij in het begin van deze race hadden en dus pakte hij nog wel wat tijd. Een heel kortstondig regenbuitje kon de overwinning niet meer in gevaar brengen, ik verloor nog wat tijd door een aantal hotlaps te rijden, waarbij ik de snelste raceronde nipt miste. We wonnen race 2 met 14 seconden voorsprong en opgeteld kwamen we daarmee uit op een 3e plek, achter DWT en CU@Traxxis. Over 2 maanden is bij FKI de 24 uurs race waar er waarschijnlijk weer veel dezelfde teams en nog enkele andere sterke teams aan de start zullen staan!