Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Rental Kart Masters Eupen 2017

Ruben sterkste in Masters maar mist overwinning
Eupen, 25 maart 2017

Op zaterdag 25 maart was in het Belgische Eupen de 2e editie van de Rental Kart Masters. In plaats van een 2-dagen durend kampioenschap was de opzet dit jaar veranderd naar een 1-daags evenement met maar liefst 7 sprintraces verdeeld over de hele dag. Er was een 80kg klasse met een kleine 40 deelnemers en ruim 10 deelnemers streden in de minder sterk bezette 100kg klasse. Op vrijdagavond was ik al op de kartbaan om een aantal trainingsheats te rijden en het ging ontzettend lekker. Ik was dan ook helemaal klaar voor de wedstrijddag en die begon al ’s ochtends vroeg. Er was telkens een kleine variatie in de opzet van de races, met af en toe shortcuts en soms pitstops, maar telkens 1 rondje kwalificeren vooraf. De groep werd steeds in tweeën gedeeld en in de 1e race was Romano Franssen mijn voornaamste concurrent. Hij kwalificeerde enkele duizendste voor mij en samen reden we een klein stukje weg van de rest. Het was een mooie race en ongeveer halverwege kon ik Romano inhalen en de race naar mij toetrekken, een mooie start. Er werden vandaag ook punten uitgedeeld voor de pole position, snelste ronde en een bonus punt voor snelste shortcut of pitstop. Deze extra punten waren erg belangrijk en met de snelste shortcut (ik nam bewust wat afstand in de 1e ronde) en snelste raceronde pakte ik meteen 2 extra punten.

rental kart masters 2017 nl

In race 2 was het een strijd met Rico die nipt de pole position pakte. In de race kon hij iets van mij weglopen en moest ik mijn 3e plek ten opzichte van Benjamin Kaivers verdedigen, dit lukte ondanks een pitstop prima en zo werd ik 2e. Race 3 was een hele mooie, met Romano de hele race vlak achter me moest ik alles geven en kon ik me geen foutje veroorloven, we dreven elkaar tot grote hoogte en met de snelste raceronde in de laatste ronde kon ik alle punten pakken. In race 4 was het enorm spannend, de race ontpopte in een strijd tussen Rico en mij. Rico haalde mij eerst mooi in nadat ik de pole position had gepakt, vervolgens ging hij in de verdediging en moest ik een gaatje zien te vinden. Dit is bij Rico nooit makkelijk maar met een schitterende verrassingsaanval in de laatste ronde kon ik hem toch voorbijkomen en mijn 3e race winnen, opnieuw met maximale punten! Simon Delvenne, één van de Belgische troeven stelde tot nu toe teleur maar kon nog wel de 2e plek in de race pakken.

rental kart masters 2017 ruben 1

In race 5 pakte ik met een middelmatige kart opnieuw pole position en kon ik alles netjes dichthouden. Helaas probeerde Benjamin Kaivers een veel te opportunistische actie waardoor ik werd rondgetikt en hard achteruit de boarding inging. Hij kreeg meteen oranje maar ik was wel 2 plekken kwijt, ik had nog geluk dat ik terug de baan in werd gekatapulteerd met een 3e plek als gevolg. Hier was ik niet blij mee want deze race had ik gewoon moeten winnen. In race 6 werd er erg hard gestreden, hele agressieve inhaalacties over en weer maar uiteindelijk wist ik wel weer de pole position en overwinning veilig te stellen, ik ging duidelijk als leider in de stand de finale in en Rico en Romano waren de enige nog overgebleven concurrenten. Met z’n drieën hadden we het grootste deel van alle overwinningen bijeen gereden. In de finale waren er dubbele punten en laat ik nu net mijn slechtste kart van de dag loten. Van de 6 voorrondes kon je er nog 1 schrappen maar dat was nu natuurlijk niet het geval en met de 20 sterkste rijders bijeen wist ik dat het nu schade beperken zou worden.

rental kart masters 2017  r r r

Ik kwalificeerde op een 7e plek terwijl Romano en Rico wel een goede kart hadden en helemaal vooraan stonden. In de race werd ik aan alle kanten belaagd door mensen achter me en kon ik uiteindelijk een 8e plek pakken, daar ging de titel. Nu was er nog wel een super final shootout waarin de top 3 uit het klassement nog 3, 6 en 9 bonuspunten konden behalen in een rechtstreeks duel met 3 hotlaps in 3 karts. Veel eerlijker kan het niet en ondanks dat ik door de finale al 2 punten te ver achter stond om nog te kunnen winnen, was ik gebrand om mijn snelheid hier te laten zien. Met 3 mooie rondjes wist ik de shootout ruimschoots te winnen, meer dan 5 en 8 tienden had ik voorsprong op respectievelijk Rico en Romano, en ondanks dat Rico er voor het 2e jaar op rij met de titel vandoor ging had ik in ieder geval laten zien dat ik vandaag de snelste was, meer kon ik niet doen en dus moest ik toch tevreden zijn met een 2e plek, Romano werd 3e voor Christian Douven en Benjamin Kaivers. Het was weer een mooi event op een mooie baan, hopelijk beperken ze volgend jaar de geluksfactor in de finale door de opzet iets anders aan te pakken, en er mag misschien iets strenger gevlagd worden, verder was er weinig aan te merken op deze 2e editie van de Rental Kart Masters bij Karting Eupen. Proficiat aan Rico en Romano voor erg sterke races en aan Nils Hartman die de 100kg klasse won!

rental kart masters 2017 podium