Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

IKK race 11, Indoor Karting Middelburg

Ruben kampioen zwaargewicht en 2e algemeen
Middelburg, 28 november 2015

Nogal wat mensen stonden er van te kijken toen ik me aan het begin van het jaar inschreef voor het IKK, maar ondanks dat het niet op gewicht is heb ik er achteraf toch geen spijt van. Ik heb gedurende het jaar veel leuke races gehad, ook met lichtere rijders en zeker op de indoorbanen ging het er erg sportief aan toe. De laatste race van het Individueel Kart Kampioenschap 2015 was op zaterdag 28 november in Middelburg. Een thuisrace voor mij, al rijd ik tegenwoordig vanwege mijn drukke schema veel minder in Middelburg dan menigeen misschien denkt, maar de baan ken ik natuurlijk wel goed. Het kampioenschap bij de zwaargewichten (>75kg) kon me bijna niet meer ontgaan, maar het moest nog wel even veiliggesteld worden. Voor het algemeen klassement was het nog wel spannend, maar liefst 4 mensen konden nog 2e worden, maar het leek vooral een strijd te gaan worden tussen Rick en mij, vooraf gescheiden door slechts 1 schamel puntje.

151128 ikk jk

Ik had niet meer getraind dus het was even afwachten hoe de hotlap kwalificatie ging, maar die ging prima. Rico pakte pole position en ik P2 net voor Rick. In het begin maakte ik een klein foutje waardoor Rick gelijk op mijn bumper zat en Rico een klein gaatje had. Ik probeerde nog aan te pikken bij Rico, maar toen zette Rick zijn kart er gelijk naast. Een vrij harde actie en hij liet me sportief terug voorbij. Rico was nu wel weg dus moest ik voor de punten van P2 gaan. Mika zat op plek 4 en werkte af en toe als stoorzender bij Rick, maar ze bleven dicht bij me en ik moest zo nu en dan verdedigen. In de laatste ronde wist Mika Rick nog te verrassen, zo liep ik van 1 naar 6 punten voorsprong uit. In race 2 had ik een mindere kwalificatie, maar toch stond ik weer 2e, nu pal achter Rick. Het was inmiddels duidelijk dat wij er met de podiumplekken in de eindstand vandoor gingen, Thom en Dylan konden zich vandaag niet meer mengen in die strijd, nu was alleen de vraag wie 2 en wie 3.

151128 ikk ncc

In de eerste bocht zette ik mijn kart meteen naast die van Rick, een gewaagde actie waarbij ik iets doorschoot. Hier kon Rico van profiteren en die nam vanaf P3 de leiding in handen. Rick gaf niet op en kwam me de volgende bocht bijna buitenom voorbij, maar door een zetje van achter kon ik net voor hem blijven. Ik had een goede kart en kon snel weer naar Rico toe rijden. Het was nog vroeg in de race en hij verdedigde niet, ik kon hem voorbijsteken en Rico probeerde gelijk aan te pikken. Het lukte me om een gaatje te slaan en toen de rest aansloot bij Rico was ik helemaal weg. Ze gingen vol in gevecht, en voor alle duidelijkheid, hier was absoluut niks over afgesproken, ik trok mijn eigen plan en Rico (we kennen hem inmiddels) ging natuurlijk ook voor zijn dagklassement, zeker na de overwinning in race 1. Helaas werd dit hem zo goed als onmogelijk gemaakt toen plots een blauwe vlag werd getoond door de wedstrijdleiding. Zij vonden dat hij te heftig verdedigde. Een vrij bijzonder voorval zeker gezien het feit dat eerder dit seizoen dergelijke situaties ongemoeid bleven.

151128 ikk middelburg algemeen

Uiteindelijk profiteerden Floris en Rick hiervan, ze gingen allebei voorbij Rico en pakten P2 en P3. Zo hield Rick de spanning erin, zeker toen hij opnieuw pole position pakte in race 3, knap! Rick nam nu het zekere voor het onzekere en gooide de eerste 2 bochten alles dicht. Hij verloor daarmee echter in bocht 2 zoveel snelheid dat ik hem met uitkomen kon passeren. Zo zag het er steeds beter voor mij uit, ik wist dat ik aan plek 5 genoeg had, en de nummers 4 en verder werden al snel op grote achterstand gezet. Ik wilde nu ook graag de laatste heat winnen en voor de dagzege gaan. Daarvoor moest ik nog afrekenen met Rico die 2e stond, op 2 puntjes van mij. Ik hield alles strak dicht en zag ondertussen achter me een hoop mooie inhaalacties van Rico en Rick op het scherpst van de snede. In de voorlaatste ronde ontstond een hachelijke situatie toen een achterblijver bijna stil ging staan midden op het lange stuk achterin. Wij kwamen daar met hoge snelheid aan en ik kon ternauwernood de achterblijver ontwijken. Achter mij ging het wel fout, Rick en Rico klapten er vol op en Rick was hiervan het slachtoffer, hij kwam onder de banden te staan en verloor veel posities. Hij zag na een hele sterke dag een 3e plek in het dagklassement in rook opgaan, balen om op die manier het seizoen te moeten afsluiten.

151128 ikk zwaar

Toch complimenten aan Rick want hij heeft op veel banen laten zien dat hij erg snel was dit jaar. Dat geldt zeker ook voor Rico, de onbetwiste kampioen in zowel IKK als NCC! Al met al was het voor mij een super mooie afsluiter, de dagzege in het algemeen klassement was een hele mooie prijs, en dat geldt natuurlijk ook voor het kampioenschap bij de zwaargewichten en misschien nog wel mooier de 2e plek tussen alle licht- en middengewichten in het algemeen klassement! Ook felicitaties aan de kampioen van de second division; Ricardo de Vlieger. Ik ben benieuwd naar de nieuwe kalender van volgend jaar, die zal bepalen of ik ook dan weer aan de start zal staan.

151128 ikk groepsfoto