Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

8 uur van FKI Brussel

Rico en Ruben onverslaanbaar met Dutch Value
Brussel, 18 september 2016.

160918 8u fki rr

Vandaag was er weer zo’n zondag waar je wekenlang naar kon uitkijken, één van de races die je net wat liever wil winnen dan de meeste anderen. De 8 uur van First Kart Inn werd zoals ieder jaar georganiseerd op autoloze zondag, een traditie onder de karters in de maand september. Iedereen die het indoorkarten in de lage landen een beetje volgt weet hoe moeilijk het is om hier te winnen, er zijn altijd veel kanshebbers en het komt aan op de kleinste details. Met 27 teams was de startgrid andermaal goed gevuld. Met wie anders dan met Rico zou ik deze race gaan rijden? Juist, voor het 3e jaar op rij vormden we een duo dat inmiddels, al zeg ik het zelf, perfect op elkaar is ingespeeld. We hebben dit jaar allebei al een geweldig jaar achter de rug met vele successen, zo werden we 1e en 2e op het WK en wonnen we samen onder meer de 24 uur van Olen, de 12 uur van Middelburg en Eupen en de Nations Cup, geen kleine wedstrijden. Maar we beseften ons maar al te goed dat we vandaag weer gewoon op 0 stonden, net als onze 26 opponenten. Vorig jaar werden we bijvoorbeeld verslagen door de mannen van Hola Lulu, die ook dit jaar weer aan de start stonden met een hele sterke opstelling.

160918 8u fki rico

In de kwalificatie bleek al dat we het vandaag niet cadeau gingen krijgen, we moesten genoegen nemen met de 7e plek en we stonden zodoende meteen op scherp. Het leek erop dat we met één van onze minste karts begonnen. Gelukkig is het systeem in Brussel zo dat alle topteams dezelfde 10 karts krijgen, veel eerlijker kan het niet en dus hoefde het niet per se een nadeel te zijn om te starten met een mindere kart. De kartverschillen waren overigens klein vandaag, ik kon in het 1e uur de schade beperken tot een seconde of 17 op koplopers Matts Breckpot (Hola Lulu) en Filipe Viera (DWT), beiden al jarenlang zeer snel op deze piste. Samen met mijn Belgische vriend Mathias Grooten reed ik in de 1e stint rond plek 7 over het asfalt. We hadden het zo afgesproken dat ik de eerste 3 karts zou pakken, en daarmee gelijk een stint van 2 uur en 15 minuten zou rijden. Rico stond al te popelen maar moest nog eventjes wachten. Ik werkte mezelf gestaag op naar voren met de 2e en 3e kart, waarmee ik uiteindelijk op plek 3 belandde. De top 6 zat binnen 20 seconden en dat gaf wel aan hoe moeilijk het is om afstand te nemen van de rest en ook dat de details het verschil maakten. Je kwam veel achterblijvers tegen en het was zaak om hier secuur mee om te springen, wilde je te snel en kwam je vast te staan, dan kon je dat zomaar de overwinning kosten.

160918 8u fki mathias

Met de 3e kartwissel vielen we even terug en Rico ging weg met de 4e kart in 4e positie op de baan. Mathias had met 3 Traxxis teamgenoten (Stefan Verhofste, Nick van Ostade en Kenny Verbinnen) de leiding veroverd. Hola Lulu (Matts, Arnaud Teuwen en Sebastien Lamarque) en Bluestar-Thermoklima (Kevin Lemmens en Opnithi Puyato) reden ook voor ons en vlak achter ons waren het DWT (Filipe en Dylan de Wolf) en CU@Traxxis (Mats de Jong en Cedric Wauters). Rico reed tiende voor tiende richting de 2 teams voor ons, en een tijdje later pakte hij 2 man in 1 ronde om zo de 2e plek over te nemen. Ook hij ging voor 3 stints en in zijn 3e stint had hij onze 2e mindere kart van de race. Ondanks dat we niet het snelste waren op de baan, deden we toch goede zaken, want Rico kon meer uit de kart halen dan al onze concurrenten daarvoor hadden gedaan. Hierdoor kwam ik als 2e weer de baan op met nog 3 en een half uur te gaan, Stefan van Traxxis lag op kop. Na 2 ronden had ik hem te pakken en zo lagen we voor het eerst vandaag aan de leiding van de wedstrijd! We lieten ons niet gek maken in het begin en konden daar nu de vruchten van plukken. Onze 4 laatste karts waren goed en ik begon aan het uitbouwen van een mooie voorsprong.

160918 8u fki ruben

Het leek alsof ik in een flow zat, de ronden vlogen voorbij en waar ik vanochtend nog spierpijn moest verbijten van mijn zware race van de dag ervoor was ik nu helemaal los en kostte het me weinig moeite om constant te rijden. Alleen Mats kon ongeveer dezelfde tijden klokken, maar zij hadden ondertussen al bijna driekwart ronde achterstand opgelopen. Het weer was al de hele dag super dus de regenpakken konden we vandaag achterwege laten, 2 jaar geleden toen Rico en ik voor het eerst hier samen wonnen hadden we nog lange tijd de regenstroom getrotseerd. De laatste 2 karts waren voor Rico die met meer dan 30 seconden voorsprong op nummer 2 DWT aan de laatste ruk van 1 uur en 50 minuten kon beginnen. Rico was zoals gewoonlijk niet moe te krijgen en gezien de voorsprong had hij al snel zijn pijlen gericht op de snelste raceronde met bijbehorende trofee. Na een aantal keer schieten was het een schot in de roos, met een goede hotlap dook hij dik onder de tot dan toe snelste raceronde en daar kwam alleen hij zelf later nog in de buurt.

160918 8u fki podium

De overwinning was met nog een uur te gaan binnen handbereik en we konden genieten van een mooie ontknoping voor een driestrijd om de 3e plaats in de wedstrijd. Traxxis en Bluestar hadden helaas af moeten haken maar Sebastien Lamarque en Matts Breckpot hadden Hola Lulu weer naar de 2e plek gereden. Matts moest echter ruim 45 minuten lang de deur dichthouden voor Cedric die op zijn bumper zat, en hij deed dat heel knap zelf zonder al te veel tijd te verliezen. Dylan van DWT sloot ook nog aan, maar die moest zijn jacht helaas staken na een aanvaring met een achterblijver. De stand bleef ongewijzigd en zo wonnen wij met uiteindelijk bijna een minuut voorsprong (:D) de 8e uur van FKI 2016, een superoverwinning waar Rico en ik mega blij mee waren. Een nieuw succes ook voor The Dutch Value dit kalenderjaar en de champagne mocht dan ook ontkurkt worden op het podium. Dat deden ook Hola Lulu en CU@Traxxis die ons, of eigenlijk mij (Rico had de beker al in veiligheid gebracht) een ferme champagnedouche gaven. Dank aan de organisatie voor het organiseren voor wederom zo’n toprace die ook nog eens heel betaalbaar is, hopelijk blijft deze klassieker nog lang bestaan, het is super om met gelijke wapens tegen zoveel andere topcoureurs te kunnen racen op een uitdagend indoor/outdoor circuit, op naar volgend jaar!

160918 8u fki uitslag