Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Ruben op weg naar het WK, deel 1/3

Ruben in voorbereiding op het WK indoorkarten deel 1/3: Fysiek & Mentaal

Het is juli en dat betekent dat deze maand het wereldkampioenschap indoorkarten wordt verreden in Italië. Voor de 12e keer wordt het mondiale titeltoernooi georganiseerd en ik zal voor de 9e keer aan de start staan. Na mijn debuut op 16-jarige leeftijd in 2008 in Kortrijk (België) ben ik ieder jaar van de partij geweest, vele mooie herinneringen liggen achter me, legio vriendschappen en gezonde rivaliteiten zijn ontstaan. Ik had ze niet willen missen, geen enkele editie, maar het is nu vooral tijd om vooruit te kijken naar de volgende, later deze maand dus. Op 27 juli begint het 5 dagen durende WK en dat betekent dat ik inmiddels al volop in voorbereiding ben. Ik ben in de eindfase van mijn masterscriptie op de universiteit en langzaam maar zeker verleg ik de focus van studeren naar sport. In deze driedelige serie neem ik jullie mee in 3 verschillende facetten uit mijn voorbereidingsproces dat al een tijdje aan de gang is.

11807615_1018632988170255_4501640996026039184_o

Succesvol zijn in karten is voor een belangrijk deel afhankelijk van het talent dat je hebt, zowel qua pure snelheid als qua racevermogen, tactiek, intelligentie en strategie. Aan het WK doen jaarlijks meer dan 100 rijders mee uit landen van over de hele wereld, de verschillen aan de top zijn klein en om dan het verschil te maken komt het aan op details, met talent alleen red je het waarschijnlijk niet, ik in ieder geval niet. Doorzettingsvermogen en voorbereiding spelen een cruciale rol. Met mijn motivatie zit het wel goed, niemand hoeft mij incentives te geven om de concurrentie straks te willen verpulveren, mijn drang en overgave om te winnen is al jarenlang groot. De smaak van overwinning is verslavend en roept om meer, het liefst iedere week en in de grootste races tegen de beste rijders.

11811442_997269670331835_5993316889913877574_n

Ik bereid me fysiek gedegen voor op het WK, dat vind ik belangrijk omdat ik wil uitsluiten dat mijn fysieke gesteldheid op enige wijze een negatieve invloed heeft op mijn prestaties op de baan. Net als vorig jaar zal het behoorlijk warm zijn tijdens de wedstrijden, we zitten aan de oostkust van Italië, midden in de zomer, dus met helm en kartpak in een indoorhal met een stukje buitenbaan kunnen de temperaturen flink oplopen. Ik doe daarom de nodige hardlooptrainingen. Hardlopen is iets dat ik dit jaar serieuzer heb opgepakt, ik vind het leuk om wedstrijden te lopen en om mijn persoonlijke records aan te scherpen, terwijl het tegelijkertijd een perfecte manier is om mijn lichaam fit en scherp te houden. Tijdens het lopen van mijn 5e hele en halve marathon dit jaar heb ik kunnen oefenen op het drinken van grote hoeveelheden vocht in een korte periode, iets waar je lichaam aan moet wennen en dat ook in Italië belangrijk zal zijn. Hardloopwedstrijden zijn leuk, maar de trainingen die je ervoor moet doen zijn vaak saai, tijdrovend en ook nog erg zwaar. Je moet discipline hebben om steeds weer je schoenen aan te trekken en ook het schema te volgen zoals je dat van tevoren hebt uitgetekend. Ik heb de laatste weken vaak onder warme omstandigheden gelopen en dat gaat steeds beter. In de afbeelding zie je een grafiekje van een intervaltraining die ik vorige week heb gedaan. Ik wissel hierin stukken af van 16-17 km/h met rustig joggen (9-10 km/h), je ziet mijn hartslag gestaag oplopen en weer zakken, iets dat ook vaak in kartwedstrijden gebeurt als de adrenaline naar boven komt, als je net die ene cruciale inhaalactie moet maken of als je je hotlap kwalificatie begint.

Screen Shot 2016-07-01 at 17.26.11

Ook je mentale mindset is enorm belangrijk om te kunnen winnen. In je hoofd moet het goed zitten, je emoties en zenuwen moet je in bedwang kunnen houden en tegelijkertijd moet je het vertrouwen hebben dat je kan winnen. Dit is iets dat in iedere sport terugkomt en dat door veel mensen altijd wordt onderschat. Mentale voorbereiding is niet een hokje afvinken, zoals het pakken van je sporttas of het rijden van een trainingsheat. Dit is een proces van jaren, vertrouwen moet je opbouwen en met emoties moet je leren omgaan. Ik herinner me nog goed het WK van 2011 in Eupen (België), 188 rijders, vrijwel zeker het sterkst bezette WK tot op de dag van vandaag. Met nog 1 dag te gaan stond ik samen met Kenny Geldhof (België, destijds regerend wereldkampioen van 2010) bovenaan met 4 overwinningen uit 6 races, hij stond een half punt voor mij op basis van een snelste rondetijd. In de halve finale loot ik een matige kart en vergooi ik door de zenuwen mijn kwalificatie, weg kansen en Kenny wordt een paar uur later opnieuw kampioen, ik zelf sleep er nog P3 uit. Destijds had ik nog niet het vertrouwen dat ik van iedereen kon winnen, ik had het idee dat er enkele rijders waren die nog beter waren dan mij, ondanks dat ik al 2e en 3e was geworden op voorgaande WK’s! Tegenwoordig is dit anders, ik ben ervan overtuigd dat ik in een goede week de beste rijders kan verslaan en ik heb dit ook al vaak bewezen. Door het rijden van veel grote evenementen zoals WK qualifiers leer je omgaan met de nervositeit. In de afgelopen jaren reed ik 10 WK kwalificatie events in België, Groot-Brittanië, Polen en Nederland, wedstrijden met de Europese top present en vaak 50-110 deelnemers. 10 stuks, ik won er 7 en eindigde altijd in de top 3. Deze resultaten geven me veel vertrouwen, ik laat me niet meer gek maken door het loten van een klote kart of andere zaken waarop ik zelf geen invloed op heb, ik zorg dat ik mezelf niks kan verwijten en het beste uit de mogelijkheden haal.

251480_2268076226915_7075126_n

Dit laatste is heel belangrijk, door het maximale uit iedere situatie te halen kan je tevreden zijn met de uitkomst, ook al is dit soms niet waar je vooraf op gehoopt had. Veel mensen zeggen mij al jaren, dit jaar moet het toch eens gaan lukken om te winnen, bijna altijd goed bedoeld en een teken dat mensen het mij gunnen. Dit is leuk maar het moet geen obsessie worden om te winnen, als ik dit jaar een top WK rijd en ik word 4e, so be it. Zou ik al mijn titels van het afgelopen jaar willen inruilen voor het WK, euhm NEE. Ik ben trots op de resultaten die ik gehaald en zou deze voor geen goud willen inruilen, dat betekent niet dat ik er niet alles aan zal doen om eind van deze maand een mooie trofee toe te voegen aan mijn collectie! In de komende 2 weken zal ik 2 andere aspecten die naar voren komen in mijn voorbereiding uitlichten, houd mijn blog daarom in de gaten.

Wil jij mij helpen op weg naar succes, dat kan via Talenboek!