Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Dutch Open Kartchallenge

Ruben na 3 titels voor het eerst verslagen tijdens DOK
Roosendaal, 3 & 4 juni 2017

Op zaterdag 3 juni was de start van de 4e editie van de Dutch Open Kartchallenge te Kart Centre Roosendaal. Door het grote aantal deelnemers verdeeld over alle 4 de klassen werd de indeling van het weekend iets veranderd. De kids en de junioren mochten in de ochtend hun wedstrijden rijden waarna de senioren en de heavy weight klasse ’s middags en ’s avonds de baan mochten betreden. Er was speciaal voor deze editie een nieuwe baan aangelegd, de oude baan lag er inmiddels al weer ruim 3 jaar.

2017 dok 1 ruben

Kids
De allerkleinste rijders strijden zoals gewoonlijk in de kids klasse in de speciale kinderkarts. Altijd smullen om zoveel jonge gasten te zien strijden en net zo mooi is hoe de ouders langs de baan fanatiek meeleven. Dit jaar was er een recordaantal van zo’n 30 kids present en dus moesten ze onderverdeeld worden in maar liefst 3 groepen. Na de eerste dag stond Wouter Poleij op kop, ongeslagen en als grote favoriet voor de titel, wie ging hem nog tegenhouden. Een verrassende naam was die van de Franssprekende Tom Delfosse, een jonge buitenlandse rijder die iedereen versteld deed staan van zijn snelheid! Verder was ook Hugo Leenaars goed op dreef, dit jonge talent was voor niemand bang en reed sterk in de rondte. Op zondag was de grote climax, na 5 kwalificatieraces werd de groep verdeeld in een A finale, B finale en C finale. In de A finale was de spanning enorm, Wouter nam opnieuw de leiding en liet zich kronen tot de terechte kampioen van de DOK bij de kids 2017! Daarachter was het heel close tussen Hugo en Tom en Hugo leek met een hele slimme strategie op de 2e plek af te gaan, tot de laatste ronde. Op het moment dat hij naar binnen moest voor zijn pitstop ging het mis, hij had de aanwijzingen van de kant gemist en vergat zijn pitstop op tijd te maken. Als gevolg kreeg hij een penalty aan zijn broek en zag een zekere podiumplaats vervliegen. Heel erg zuur en dit leidde tot begrijpelijke emoties, iedereen had met hem te doen. Tom ging er met de 2e plek vandoor en de 3e plek kwam in handen van Max op den Kamp die ook een super mooi weekend had gereden!

2017 dok 2 kids wouter poleij

Junioren
Door het verlagen van de maximum leeftijd van 17 naar 15 jaar was de juniorenklasse dit jaar iets minder bezet in aantal deelnemers, maar de deelnemers die van start gingen zijn wel de absolute talenten van het Nederlandse indoorkarten. In de trainingen werd het baanrecord meerdere malen aangescherpt door deze mannen en op zaterdagmorgen barstte de strijd echt los. Op dag 1 lieten 3 mannen zien net ietsje sterker te zijn dan de rest van het veld, Eliano de Vos, Ian Verschoor en Guillermo van Pamelen verdeelden de overwinningen en de meeste podiumplaatsen! Ian was enorm sterk in de one lap kwalificaties terwijl Guillermo in de races steeds gelijk toesloeg als het kon. De spanning was om te snijden want ook Eliano zat er telkens goed bij en daar achter waren het onder meer Jarno Hermans, Mike Dijkgraaf en Tess Verschoor die meestreden om de podiumplaatsen in de races. De finale zou de doorslag gaan brengen in de strijd om de titel, Ian had de beste papieren, maar was nog niet zeker van zijn zaak, want Guillermo had zeker ook nog kans. Eliano was vrijwel zeker van plek 3 maar kon eventueel nog klimmen naar 2. Guillermo na het initiatief in handen door meteen de leiding in de wedstrijd te pakken, hij ging er als een haas vandoor en moest nu hopen dat Ian de 2e plek zou verspelen. Ian leek de situatie onder controle te hebben maar Eliano zat telkens dichtbij en tegen het einde van de race gebeurde hetgeen waar niemand op hoopte, een achterblijver ging niet goed aan de kant en dwong Ian helemaal naar buiten. Hierdoor kon Eliano langszij glippen en dat was erg wrang voor Ian. Hij probeerde er nog voorbij te komen maar het lukte niet meer. Guillermo kreeg daar op kop weinig van mee en deed wat hij moest doen, de race winnen en hij bekroonde een geweldig weekend met zijn 1e Dutch Open karttitel!!

2017 dok 3 junioren guillermo van pamelen

Heavy Weight
In de heavy weight klasse waren de titanen dit jaar verlost van Roel de Jong die niet meedeed en dus ontstond er een nieuwe favoriet, Willem van Oosterhout. De zwaargewichten ging hard over de baan en mooie en eerlijke gevechten werden uitgevochten in hun 5 races plus finale. Uiteindelijk waren het Virgil de Lange en Mike Mulder die nog het meest dichtbij kwamen, maar het was Willem die er uiteindelijk met de titel vandoor ging, van harte gefeliciteerd!

2017 dok 4 heavy willem van oosterhout

Senioren
In de algemene klasse dit jaar zo’n 60 deelnemers en derhalve 5 groepen per ronde. Het niveau lag weer wat hoger dan vorig jaar en het zou dan ook weer een hele spannende strijd gaan worden. Dag 1 verliep voor mij vlekkeloos, ik kon in mijn 1e heat in de normale richting makkelijk wegrijden van mijn naaste opponent Mats de Jong, hij was snel maar had een iets minder kartje dan mij en kon het me zo niet lastig maken. In race 2 en 3 had ik mijn makkelijkste poules van dit kampioenschap, de pole position, overwinning en snelste raceronde kwamen hier geen moment in gevaar en dus kon ik dag 1 zonder puntverlies doorkomen. Mijn grootste concurrent voor de titel, Rico Haarbosch, wist ook 3 keer het maximale aantal punten te scoren, en zo weekten wij ons langzaam los van de rest van het veld. Echter enkele andere toppers als Lorenzo Stolk, Tim Leloux en Mats de Jong waren ook erg snel en stonden niet heel ver achter. Op dag 2 had ik zware groepen, allereerst streed ik tegen Romano Franssen en Mats. Mijn kwalificatie was heel goed en met een middelmatige kart kon ik pole position pakken voor Mats en Romano die in de beste kart van de 3 zat. In de race kon ik een klein gaatje slaan, maar toen Romano Mats voorbij was moest ik uitkijken want hij kwam niet alleen dichterbij, hij nam ook de snelste raceronde over. De race was in omgekeerde richting en dus kon ik een hotlap rijden, en ik wist dat ik deze moest doen voordat Romano kwam aansluiten. Dit plan pakte perfect uit en ik had de snelste raceronde (goed voor 1 punt) weer in handen en moest gaan verdedigen. Omdat Mats nog in de buurt zat moest ik wel een beetje tempo blijven maken, zeker toen Mats naar binnen ging voor zijn pitstop. Ik was snel genoeg om de leiding te behouden, maar Romano kon wel weer de snelste raceronde rijden achter mij. Ook na de pitstop hield ik de kop, zij het ter nauwer nood. Een hele mooie overwinning, maar toch was ik teleurgesteld want ik liet voor het eerst een puntje liggen op Rico, maar ik kon mezelf hier echt niets verwijten.

2017 dok 5 edyta

In race 5 had Lorenzo in mijn groep de kart 9 waarin Romano mij het zo lastig had gemaakt, maar opnieuw kon ik met een iets mindere kart pole position pakken. In de race zat hij steeds in de buurt, maar meer ook niet. Met de pitstop ging er iets mis met het systeem waardoor de lamp bij Lorenzo niet op groen ging, hierdoor kwam hij een stuk voor mij te liggen, maar na enig overleg werd achteraf besloten hem terug te zetten naar plek 2. Mijn 5e overwinning maar de snelste ronde had ik opnieuw net niet, en dus was het alsnog mijn schrapresultaat! Met veel vertrouwen ging ik de halve finale in met daarin 13 rijders. Ik zat in de 2e groep en de andere 13 rijders maakten er een mooie show van. Rico kwalificeerde niet op pole, die ging naar Mats, maar werd geholpen door Lorenzo die vol ging verdedigen op Mats toen hij na zijn pitstop voor hem op de baan kwam. Zo deed Rico wederom uitstekende zaken door de race uiteindelijk vrij makkelijk te winnen. Ook ik kwalificeerde niet op pole, Selina stond 4 duizendsten voor mij en dus moest ik aan de bak. In de beginronden kon ik nog redelijk bijblijven, maar mijn kart was niet goed genoeg om er aan te blijven plakken en dus moest ik gedurende de race afhaken en genoegen nemen met een 2e plek, 3 kostbare puntjes liet ik liggen en dus werd de achterstand nu 4 punten op Rico. De kwalificatie van de finale was allemaal om de beurt in dezelfde kart 1 rondje, en het zat enorm dicht bij elkaar. Het ging om honderdsten zo niet duizendsten en ik mocht als voorlaatste en pakte de voorlopige pole voor Lorenzo. Rico moest nog en die ging er 3 honderdsten onder door, balen, want hij liep daardoor niet alleen 1 puntje uit op mij, hij mocht om die reden ook als 1e zijn kart kiezen en gezien het feit dat kart 9 er iets bovenuit stuk wist ik dat het nu erg lastig ging worden.

2017 dok 6 ruben

Ik mocht als 2e kiezen en had dus ook nog een prima kart, en kon in de eerste ronden de druk er vol op zetten. Rico ging in de verdediging en dus kon ook Lorenzo makkelijk bijblijven. Na een aantal ronden probeerde Rico weg te rijden en dat lukte, ik moest lijdzaam toezien hoe de titel steeds moeilijker werd en moest me in de race focussen op Lorenzo om de 2e plek vast te houden. Lorenzo dook wat eerder dan mij naar binnen voor zijn eerste pitstop en ik hield zijn tijden goed in de gaten, er zat weinig tussen maar ik kon ongeveer een seconde weglopen en had zo een heel klein beetje speling bij mijn pitstops. Die gingen goed en zo kon ik net voor hem weer de baan opkomen aan het einde van de race. Een 2e plek in de race en daardoor ook in de eindstand was het resultaat. Voor mij een topweekend met 5 overwinningen en 2 2e plaatsen, maar eerlijk is eerlijk, de 2e plek was niet waarvoor ik gekomen was en dus toch wel een kleine teleurstelling! Voor het eerst moest ik op het DOK mijn meerdere erkennen in een concurrent, en dan is het mooi om Rico als opvolger te hebben, hij won alle races en is dus de verdiende kampioen! Voor plek 3 was het ook heel close, Selina en Lorenzo kwamen gelijk in punten en uiteindelijk was het Selina die ook het podium mocht betreden vanwege betere uitslagen, een knappe prestatie want zij is de eerste dame die het eindpodium haalt. Het was weer een weekend vol leuke races en zeker met de nieuwe baan wat mij betreft een heel geslaagd event. Er werden tal van mooie prijzen uitgedeeld en verloot, complimenten aan KCR voor de strakke organisatie.

2017 dok 7 senioren