Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting race 2

Ruben met het nodige geluk naar P2
Roosendaal, 5 maart 2016

Afgelopen dinsdag vond de 6e race van de BiteMedia Cup plaats in Roosendaal. Tot mijn verdriet is er tijdens of net voor de race ingebroken in onze auto waarbij mijn rugzak met veel waardevolle spullen is gestolen. Hierdoor heb ik helaas het grootste deel van de race gemist en vandaar geen verslag deze keer. Wel kan ik nog zeggen dat we (Selina, Rico, Patrick en ik) met 9 kilogram strafgewicht pole position pakten en op 0,9 seconde van P1 2e werden, een heel mooi resultaat dus op een vervelende avond.

Op zaterdag 5 maart was het tijd voor race 2 van het nieuwe Formula Karting kampioenschap. Dit keer was het te doen in Roosendaal en inmiddels waren er al 27 rijders van de partij. Enkele extra Belgische rijders hadden zich ingeschreven, zoals Tim Wuyts en Jelle Soeffers die vorig jaar beiden nog actief waren in Belkart, het kampioenschap dat onlangs liet weten te stoppen dit jaar. Vandaag moest je kwalificeren om de startpositie en groep te bepalen. De top 9 kwam in de snelste groep, de 2e 9 in de 2e groep en de langzaamste 9 in groep 3. Ik kwalificeerde me op een prima 2e plek nipt achter Rico en net voor gelegenheidsrijder Marcel Kouijzer. Tijdens de 1e race liepen Rico en ik al snel weg van de concurrenten, we bouwden een grote voorsprong op en veel rijders wachtten tot de laatste minuten om hun pitstop te maken. De race duurde 20 minuten en met nog 4 minuten te gaan had Rico net gestopt en besloot ik nog 1 keer door te rijden. Dit bleek een grote fout want toen enkele andere rijders van hun gas gingen om de pits in te duiken, kwam ik steeds voor een rood licht en moest ik ook van mijn gas om niet afgevlagd te worden zonder een pitstop te hebben gemaakt.

FK-LOGO-OFFICIAL

Er ontstond een vreemde situatie want ook Mika moest nog stoppen en hij haalde mij net voor de pits in. Ik besloot om hem weer voorbij te rijden en mijn kart voor de ingang van de pits te parkeren in afwachting van het groene licht. Ik wist dat hierover niks in het reglement stond en omdat ik ver buiten de ideale lijn stond kon het ook niet als gevaarlijk rijgedrag worden uitgelegd, dus wilde ik dat risico wel nemen. Omdat Mika nu de leider in de wedstrijd was werd hij afgevlagd en dit zorgde ervoor dat mensen die achter hem reden een rondje minder konden afleggen dan Mika en mij, en ook een ronde minder dan Rico en Mats die nog voor Mika op de baan reden. Ondanks dat ik meer dan 20 seconden had moeten vertragen bleef mijn verlies aan posities dus beperkt tot 1, want alleen Mats was er nu voor. Omdat ik mijn pitstop gewoon regulier had gemaakt was ik in de veronderstelling dat ik enorm veel geluk had en niks fout had gedaan, en dus 3e was, aangezien Mika geen pitstop had gemaakt en daarvoor werd bestraft. Na overleg door de wedstrijdleiding werd ik echter 23 seconden teruggezet. Ik was het hier niet mee eens, want ik vond niet dat ik teruggezet kon worden terwijl ik niks fout had gedaan. Ik ging dus met de wedstrijdleiding in discussie en die gaven mij uiteindelijk gelijk. Er was dus een aantal rijders dat eigenlijk voor mij had moeten staan als zij nog 1 ronde door hadden kunnen rijden en voor hun voelde dit wellicht oneerlijk aan, de organisatie gaf dan ook gelijk aan de regels te gaan updaten voor volgende race. Al met al mocht ik dus niet klagen over de uitslag gezien het risico dat ik had genomen in de race, eigenlijk was het gewoon een tactische fout en dat zou niet mogen.

IMG_0256 (1)

Na de eerste 3 races degradeerden de slechtst gefinishte rijders uit groep 1 en 2 naar groep 2 en 3 en de eerste 3 uit groep 2 en 3 promoveerden naar groep 1 en 2. Vanaf plek 3 begon ik aan race 2 en Mats verdedigde in de eerste ronden lichtjes op mij. Ik kon hem echter vrij snel inhalen, ware het niet dat Rico al een gaatje had geslagen. Selina kon mee glippen en drong gelijk aan bij mij. Omdat Rico een stukje voor mij hard en constant reed ging ik voor P2, in deze race het maximaal haalbare op dat moment. Ik wist dat er een ietsje mindere kart binnen stond, en dus probeerde ik Selina te verleiden om binnen te komen door een klein beetje te verdedigen. Dit lukte en zo kon ik in een ronde of 10 een gat trekken naar P3, P4 en Selina en werd ik na mijn pitstop als 2e afgevlagd, Marcel gooide na zijn pitstop zijn kart voor Selina en kaapte zo nog P3 weg, Mats zakte terug naar P6. In de 3e race reden Rico en ik opnieuw weg van de rest, ik had nu mijn minste kart en realiseerde me dat ik vandaag genoegen moest nemen met plek 2, Rico was vandaag de verdiende winnaar! De strijd om de laatste podiumplek was fel, waarbij Selina in de 1e ronde een wel heel harde inhaalactie maakte op Marcel, volgens laatstgenoemde en Mats die er vlak achter reed niet correct, maar de wedstrijdleiding besliste anders en Bjorn kon van de schermutselingen profiteren door van plek 7 naar 3 te komen. Selina pakte vervolgens wel mooi de 3e plek en reed daarna snelle tijden. Zo kwam die 3e plaats daarna niet meer in gevaar en pakte zij haar 1e podium bij Formula Karting. De podiumplaatsen werden vandaag beloond met prachtige bekers, wederom een strak georganiseerde race en race 3 bij FKI Brussel beloofd een waar spektakel te worden!