Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Belgian Indoor Kart Championship

BIKC: Opnieuw grote titel voor Ruben in 2016
Brussel, 9 oktober 2016

Zondag 9 oktober was de dag dat de Italiaanse PGK-Z monsters weer gestart werden, op Belgische bodem, het BIKC bij FKI Brussel werd net als 2015 in deze schakelkarts verreden! Een prachtig affiche en dat zorgde er wederom voor dat de inschrijvingslijst goed gevuld was met maar liefst 80 deelnemers voor de belangrijkste ‘Masters’ klasse. De Belgen waren met een enorme sterke afvaardiging vertegenwoordigd, wereldtoppers zoals Matts Breckpot, Arnaud Teuwen, Filipe Viera, Kevin Caprasse, regerend kampioen Giovanni Baccellieri, Regis Gosselin, Mats de Jong en nog een aantal. Ook qua buitenlanders waren er zeker geen misselijke rijders aanwezig, iedereen moest op minimaal 80kg rijden en we begonnen met 4 kwalificatiereeksen van 20 minuten, steeds verdeeld in 4 groepen van 20. Voor de eerste race was er een 10 minuten kwalificatie, voor de overige races werd de startvolgorde bepaald door een hotlap kwalificatie. De baan was helemaal geprepareerd voor de PGK-Z karts, wat breder dan normaal en veel stukken waar je het gas eens goed in kon trappen! De baan was in mijn ogen eigenlijk veel beter geschikt voor deze karts dan de wat kleine baan van Martinsicuro op het WK in Italië van afgelopen zomer, zo gebruikten we hier ook vaak de 5e versnelling.

161009 bikc ruben 2

Tijdens dit WK ging het enorm goed en ook nu had ik het gevoel dat ik vandaag een gooi kon doen naar de overwinning. In de eerste race begon het goed, ik pakte pole position na een duel op honderdsten tussen mij en Matts Breckpot. We startten middels een stilstaande start, dat was vrij spectaculair en zorgde er ook voor dat er wat afstand zat tussen alle rijders met het ingaan van de eerste bochten. De race verliep alles behalve zoals ik gehoopt had, al snel merkte ik dat de kart power verloor en dit werd erger en erger. In het begin kon ik nog redelijk tijden rijden, maar Matts kwam me al snel voorbij, gewoon uitkomen bocht en niet veel later zakte mijn rondetijden terug tot wel 3 seconden langzamer dan in de kwalificatie. Er was duidelijk iets aan de hand met de motor al wist ik niet precies wat, want schakelen deed hij nog prima. Binnen no time zat er natuurlijk een hele trein rijders achter me en rondenlang lukte het me verrassend genoeg om de deur dicht te houden. Echter in de voorlaatste ronde konden de mannen achter me zich niet meer inhouden en werd ik aan de kant geduwd, waardoor ik terugzakte naar plek 6.

Niet bepaald een lekker begin, maar ik heb me al vaker moeten terugvechten in een kampioenschap dus ik wist wat me te doen stond! In race 2 had ik weer het geluk niet aan mijn zijde. Als enige van de groep had ik een kart waar de race ervoor niet mee gereden was, mijn banden waren ijskoud en we stonden opgelijnd en gingen meteen de hotlap in.
Ik was kansloos voor de pole position en moest de meubelen zien te redden, P7 was alles wat ik eruit kon halen. In de race ging het lekker, na een rondje of 5 waren mijn banden wel op temperatuur en ik kon toen dezelfde tijden rijden als de leiders in de race. In zo’n korte race kom je daar echter niet zomaar meer bij als je een gat hebt van een seconde of 5 en het maximaal haalbare wat ik er nog uit kon halen was een 3e plek en een puntje voor de snelste raceronde! Ik was redelijk ‘pissed-off’ want ondanks dat we 1 van de 4 heats konden schrappen had ik nu al gelijk een straatlengte achterstand op enkele belangrijke concurrenten zoals Giovanni, Rico en Matts die allemaal 2 races wonnen.

161009 bikc publieke tribune

In mijn 3e race wist ik wat me te doen stond, punten scoren en liefst zo veel mogelijk. Dit werd zeker mijn mooiste race van het kampioenschap, ik kwalificeerde me op plek 3 op enkele honderdsten achter Gosselin en Teuwen. Tijdens de race reden we met z’n drieën snel weg van de rest, maar nu nog er voorbij. Arnaud ging eerst Regis voorbij en nu moest ik mee, gelukkig kon ik Regis op het buitenstuk pakken en aanhaken bij Arnaud. Van een afstand wist ik hem uit te remmen, een heerlijke actie en ik wist dat het snel moest want hij kan goed verdedigen. Ik gaf alles om weg te komen maar moest af en toe nog wel even verdedigen. In de laatste rondes liet ik hem echter geen kans meer en de snelste raceronde had ik gelukkig ook al eerder in de race gepakt, eindelijk een overwinning in race 3. Dan de 4e race, hierin kreeg ik een kanon van een kart en wist ik met een enorme voorsprong te winnen, ik pakte met meer dan 6 tienden voorsprong de pole position en verbeterde met een hotlap de snelste dagtijd met een halve seconde.

Ik zat in een flow en merkte dat ik tijdens de race nauwelijks fouten maakte, vaak raak ik nog weleens een bandje of mis je een keer de apex, maar nu zat ik er heel lekker in. Dit kon ik doortrekken in de halve finale waarin meer punten te verdienen waren. Ondertussen stond ik weer op plek 6 in het klassement en met een redelijk goede, maar zeker niet de beste, kart wist ik pole position te pakken. De snelle Belg Sam Spinnael zat achter me en daarachter kwam ook Regis mee. De hele race zat hij op mijn bumper maar ik kon het tempo hoog genoeg houden om hem van het lijf te kunnen houden, een erg spannende race maar wel weer goed voor de 3e overwinning op rij. Ik maakte ineens een sprong naar plek 2 in de stand op 1 schamel puntje van Giovanni Baccellieri. Regis stond nog vlak achter ons en daarna kwamen Rico, Matts, Arnaud, Kevin en Filipe! In de finale werden nog meer punten verdeeld, dus je had nu wel een redelijke kart nodig en bovenal een goede hotlap. Beiden waren bij mij prima, ik zette mijn kart neer op plek 2 achter Kevin Caprasse. Even was ik niet zeker hoeveel punten ik marge had op Kevin, maar vanaf de kant werd aangegeven dat dat er 13 waren, met P2 zou ik maximaal 11 punten op hem verliezen. Kevin had een top kart en wist daar ook nog eens alles uit te halen, na een ronde of 3 was hij gevlogen en met de snelste tijden van het weekend schreef hij de finale op zijn naam!

161009 bikc ruben1

Ik had af te rekenen met Mats, Matts en Filipe die vlak achter me zaten. Het was alles of niks voor mij want alleen de titel telde nu! De spanning liep nog verder op toen na een paar ronden mijn benzineslang losschoot van de tank. De benzine spoot eruit maar erger, de motor zou zo geen benzine meer krijgen dus ik moest zorgen dit slangetje er zo snel mogelijk weer op de te krijgen. Dit was geen sinecure want ondertussen moest ik ook nog schakelen en sturen en de mannen achter me zien te blokken. Gelukkig lukte het en helaas gebeurde dit nog 3 keer. Ik probeerde kalm te blijven en kon de 2e plek vasthouden!! Zo blij als een kind kwam ik over de finishlijn en mijn 3e grote individuele titel van dit jaar was een feit, eindelijk was de hoofdprijs in een kampioenschap met de PGK-Z schakelkarts voor mij, en dat voelde super goed!!! Kevin en Matts legden, dik verdiend, beslag op de overige podiumplaatsen, net voor Giovanni die een lastige finale kende. Naast een gigantische trofee kregen we als prijs ook dat we met z’n drieën mee mogen doen aan een endurance race in een raceauto op Magny-Cours volgend jaar, echt een waanzinnige prijs! Het weekend was meer dan geslaagd en ook voor de niet Belgische deelnemers kreeg ik nog de 1e prijs (voor Rico en de Duitser Marc Schings) en in het teamklassement konden we met Rico en Lorenzo voor The Dutch Value nog een 3e prijs mee naar Nederland nemen! Al met al erg lekker om één van de laatste grote kampioenschappen van 2016 te kunnen winnen, dank aan de organisatie van Marc Pilloy, de mensen van FKI Brussel en de Italiaanse crew van PGK-Z.

161009 bikc podium masters