Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting race 8

Ruben en Mats vechten mooie strijd uit
Machelen, 1 oktober 2016

Op zaterdag 1 oktober was de 8e race van Formula Karting 2016 en deze vond plaats te Brussel bij FKI. Ik was tijdens deze race ook nog bezig met een 24 uurs race in Eupen en dus moest ik tussendoor ‘even’ weg om in Brussel te rijden. Een belangrijke race ook, want met nog maar 3 races te gaan naderen we de ontknoping in de titelstrijd. Vandaag begon de dag met 2 trainingsheats en tijdens deze sessies was het flink aan het regenen. In de 1e race van de dag was de regen weliswaar gestopt, maar de baan was nog goed nat en dat was vooral gunstig voor Mats en mij, want wij voelden ons wel thuis in de regen. Mats is al jarenlang een gekend regenrijder en dat bewees hij ook nu weer door in de omgekeerde richting de pole position in een 3 ronden kwalificatie voor zich op te eisen. Tijdens de race kon ik vanaf P2 met Mats mee glippen en Dylan zat op plek 3 niet ver weg. We reden vandaag 5 races van 15 minuten met 1 longcut. Ik kon Mats net bijhouden en de longcut zou wel eens de doorslag kunnen geven. Mats nam deze en vervolgens kwam ik even wat achterblijvers tegen en leek de strijd om P1 te verliezen. Helaas was er verwarring rond het aangeven van de laatste ronde, en zo werd ik 1 ronde te laat afgevlagd en ontstond er enige commotie rond de uitslag. Uiteindelijk werd er voor een compromis gekozen waar iedereen mee kon leven, Mats won de race en ik ging terug naar P2 voor Dylan en Rico.

161001 formulakarting fki

In race 2 reden we de normale richting en nu pakte ik pole position voor Opnithi en Jelle. De baan had al een grote droge lijn maar sommige stukken op het binnenstuk waren nog erg glad en dus listig. De race verliep voor mij vrij straight forward, ik kon redelijk makkelijk winnen terwijl Opnithi wel kort bij zat en ik af en toe even wat korter moest rijden. Mats won de battle voor P3 en Rico was dit keer na een klein foutje 7e. In race 3 wederom de normale richting en nu commotie in de kwalificatie toen we niet na 3 maar pas na 5 ronden werden afgevlagd. Voor mij viel dit goed uit, want opnieuw had ik pole position en Mats stond vlak achter me. In de race vochten we een mooi duel uit, hij klampte steeds aan maar kon er niet voorbij komen en zo stond ik er na 3 races goed voor.

161001 formulakarting fki zw

In race 4 bemoeide ook Rico zich voor het eerst met de strijd vooraan, Mats stond nu weer op pole position voor Rico en mij, allemaal binnen de tiende. De race was bloedstollend, we reden in een treintje achter elkaar totdat Rico toesloeg en de kop overnam. Ik besloot daarop de longcut te nemen en dat pakte goed uit. Toen Rico enkele ronden later als leider door de longcut dook, kwamen we zij aan zij te rijden en kon ik hem uitkomen de volgende bocht pakken. Het was nu de vraag waar Mats uit zou komen. Het was heel close, maar ik gaf hem de ruimte om een crash te voorkomen, hij had veel meer snelheid en zo zat ik aan de buitenkant voor de volgende bocht. Hier probeerde Rico van te profiteren maar ik kon P2 vasthouden. Even later haalde Rico mij alsnog in, en zo finishte de race zoals hij was gestart. Het ging voor de dagzege duidelijk tussen Mats en mij, we stonden gelijk en de rest stond meer dan 10 punten achter. In de laatste race had ik mijn minste kart, ook al waren de kartverschillen redelijk klein. Ik kon me toch op een 2e plek kwalificeren, maar wel achter Mats en ik wist dus dat ik meteen moest toeslaan om hem niet weg te laten rijden. In de 1e ronde probeerde ik het, maar Mats reed mee aan de buitenkant van de bocht en ik kwam er niet langs. Daarna nam Rico het heft in handen en greep de leiding in de race door eerst mij en daarna Mats in te halen. Hij stelde daarmee de 3e plek in het dagklassement veilig. Mats kon zich vrij makkelijk op P2 handhaven en zo wist hij zijn 1e Formula Karting overwinning te pakken. Het was een hele mooie strijd waar ik enorm van kon genieten en ik loop weer een paar puntje uit op Rico in de stand, helemaal geen slecht resultaat dus vandaag! Over 4 weken is de voorlaatste race bij KCR.

161001 formulakarting podium fki