Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Formula Karting race 3

Ruben domineert race 3 op Belgische bodem
Brussel, 2 april 2016

IMG_2234

De 3e race van het Formula Karting kampioenschap vond plaats op de mooie baan van First Kart Inn te Machelen. Na de eerste 2 geslaagde races keken alle deelnemers alweer uit naar race 3, want het is tot nu toe een plezier om te racen onder de organisatie van Formula Karting die strak in elkaar zit. Dit is ook te zien aan het aantal inschrijvingen dat vandaag voor het eerst de 30 aantikte en daarmee was race 3 helemaal uitverkocht. Niet geheel toevallig gebeurde dit op de baan van FKI, een locatie die voor bijna iedereen goed aan te rijden is en met leuke wedstrijdkarts en een baan die altijd weer een andere layout kent. Sommige rijders gingen al op vrijdagavond trainen, anderen waaronder ook ik vonden zaterdagochtend de weg naar de kartbaan om nog even te oefenen. We gingen maar liefst 4 kwalificatiesessies rijden achter elkaar om direct de grid te bepalen voor alle 4 de races van 15 minuten, 2 keer in omgekeerde richting en tweemaal tegen de klok in zoals meestal wordt gereden hier. In de eerste 2 sessies van 5 minuten was het zaak om 1 goed rondje op de klok te zetten, terwijl er daarna 2 hotlaps volgden. Voor mij verliepen de sessies uitstekend met 3 pole positions en 1 2e plaats op 1 honderdste van Christophe.

IMG_2236

In race 1 zat Rico op plek 2 en die begon al snel aan te dringen na de start. We hadden in race 1 en 4 in de normale richting een shortcut en Rico probeerde me daarmee in te halen. Ik counterde een rondje later en kwam weer precies voor hem op de baan. Met het nodige verdedigende werk kon ik hem achter me houden en zo de 1e race winnen. In race 2 had ik een wat makkelijkere race, ik kon nu flink wegrijden van de rest, alleen Corné die vandaag als gastrijder meedeed kon in de buurt blijven met een sterk optreden. Stefan eindigde deze race met een matige kart sterk op plek 3. In race 3 reden we opnieuw tegen de richting in en nu was Rico weer mijn voornaamste belager. We moesten dit keer een ‘longcut’ maken en de meeste rijders deden dit relatief laat in de wedstrijd. Rico zat constant vlak achter me en het tempo lag enorm hoog, de rest van het veld was op grote achterstand en we konden het dus samen uitvechten. Hij nam 2 ronden voor mij de longcut en ik won hiermee een kartlengte of 5 omdat Rico nog iemand moest inhalen. In de laatste ronden noteerde ik nog de snelste raceronde en zo hoefde ik deze race niet te verdedigen.

IMG_2334

Voor race 4 mocht ik eens niet vanaf plek 1 starten, dit starten gebeurde overigens steeds stilstaand waarbij de afstanden tussen alle rijders wel erg groot waren. Dit zorgde wel voor wat rust in de eerste ronden van de race. Ik kon nu Christophe goed volgen maar achter mij kwamen snelle mannen als Corné, Stefan en Rico ook al weer aansluiten. Ik zette de aanval in en pakte vrij snel daarna een shortcut om Stefan te coveren. Ik kwam zo weer aan de leiding te liggen en kon deze de laatste tien minuten vasthouden. Rico werkte zich weer knap op naar plek 2 vanaf een 5e startplek en kwam nog heel dicht bij mij. Dit leverde Rico wel een 2e plek op in het dagklassement, terwijl Corné heel knap aan de haal ging met P3. Stefan had veel pech met een lekke band in de 1e race, anders was hij vast heel hoog geëindigd, maar het was nu Jelle Soeffers die zijn snelheid liet zien op een sterke 4e plek, net voor een andere Belg, de jonge Dylan de Wolf bleef Selina (P6) en Mats (P7) voor. Na 3 races was er dus mijn 1e overwinning in dit kampioenschap en die kon ik wel even gebruiken in de tussenstand, waarin slechts 3 punten Rico en mij scheiden. De volgende wedstrijd wordt later deze maand nog verreden in Poeldijk.

Foto’s met dank aan Johan Zielman !

IMG_2512