Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Racehall of Champions

Ruben grote winnaar van laatste grote race van het jaar
Aarhus (Dk), 27-28 December 2018

De laatste race van het jaar bracht mij net als de afgelopen jaar naar Scandinavië, en wel naar Racehall in het Deense Aarhus om precies te zijn. De indrukwekkende racebaan die in 2013 nog diende als toneel voor het WK indoorkarten is een van de mooiste van Europa en tussen kerst en oud&nieuw wordt ieder jaar een grote internationale wedstrijd georganiseerd. Samen met Eliano de Vos, Hugo Leenaars en Selina Balneger ging ik naar het Noorden om deze race mee te doen. Op woensdag 26 december kwamen we aan en reden we onze eerste heat op de baan. De baan was gedeeltelijk aangepast ten opzichte van vorig jaar, maar de karts waren nog hetzelfde en de baan was nog steeds heel breed en gaf daarmee genoeg ruimte voor mooie races en inhaalacties. Op donderdag de 27e stond er een 5-uurs endurance race op het programma die ik dit jaar samen ging rijden met Ian Andersen (Faroer Islands/Denmark) en Ayrton Walczak (Polen/Nederland). Een leuk en sterk team en we reden op 90kg. Er waren zo’n 18 teams waarvan een aantal op 110kg of 65kg reed. In de kwalificatie kon ik als 2e kwalificeren, de Duitser Lars Ole Jens pakte pole position met best veel voorsprong, het leek lastig om hun bij te gaan houden. We moesten 3 kartwissels/rijderswissels doen en een tankstop/kartwissel in het 3e uur. Een aantal tactische elementen dus en ik ging het eerste deel van de race doen.


Ik verloor 1 plekje en verloor vooral veel terrein op WRT Lubeck waarvoor Ole Jens en Andre Lohse reden, zij hadden een erg lekkere kart om mee te starten en dat maakte het er niet makkelijker op, zeker aangezien zij daar gewoon bijna 3 uur mee konden doorrijden. Dat deden ze niet, want na bijna 2 uur wisselden zij van kart en rijder en vanaf dat moment gingen wij tijd terugpakken. Ian reed op dat moment voor ons en reed goede tijden. Het was lastig communiceren met hem aangezien hij doof is, maar dat maakt zijn rijkwaliteiten beslist niet minder en samen met zijn tolk kwamen we er prima uit. Tijdens het 3e uur moesten we een goed moment kiezen om binnen te komen voor de verplichte tankstop en kartwissel. Dit ging helaas mis, Ian kwam binnen terwijl er al iemand anders in de pit stond en dus moesten we wachten tot de lamp uit was, dat duurde maar liefst 53 seconden en zo zagen we de 1e plek opeens heel ver uit zicht geraken. Ayrton ging bij ons als 3e en hij reed een uitstekende stint. Met ongeveer 3 tiende per ronde kwamen we weer dichterbij aan WRT Lubeck terwijl we de nummers 3 (een Deens team) en 4 intussen op ruime achterstand hadden gezet. We moesten nog 1 kartwissel maken en die besloten we laat in de race te doen. Ik ging er nog even in en kwam nog dicht in de buurt van Andre Lohse, maar helaas moesten we de overwinning aan hun laten. Een sterke race van onze Duitse collega rijders. Ondertussen hadden Hugo, Selina en Eliano een hele sterke race gereden in de 65kg klasse en die wisten achter Consulting Denmark Junior een hele mooie 2e plaats binnen te slepen.


Op vrijdag was de grote dag van het individuele kampioenschap, zowel de juniorenklasse op 65kg, de senioren categorieën op 80 en 100kg en de 110kg old boys klasse stonden op het programma. Ik ging in zowel de 80 als 100kg klasse rijden en was er helemaal klaar voor. We begonnen met 3 heats in iedere klasse en telkens reden we met alle rijders tegelijk op de baan, dat waren er zo’n 15-20 per klasse. In mijn eerste heats wist ik zowel op 80 als op 100kg te winnen, in de 80kg klasse na een mooie battle met Selina. In de 2e serie heats had ik iets mindere karts en moest ik in de 80kg klasse genoegen nemen met een 3e plek achter Ayrton en Selina terwijl ik in de 100kg klasse 2e werd achter Lars Ole Jens en na een inhaalactie op Selina. De 3e ronde was weer voor mij met 2 overwinningen, waarbij ik in de 80kg klasse de snelste dagtijd verbeterde met een hele goede kart, bij de 100kg klasse werd ik flink op de huid gezet door Lars Ole Jens. Al met al scoorde ik genoeg punten om me in beide klassen als 1e te kwalificeren voor de finale. Dat was lekker, maar de kartloting zou minstens zo belangrijk zijn.


In de 65kg klasse was Eliano de ster van de dag. Hij maakte in alle 3 de heats indruk, 2 keer door te winnen en 1 keer door na een slechte kwalificatie helemaal terug naar voren te rijden. In de finale stond hij constant onder druk, maar hij reed al vanaf het begin heel sterk op de baan van Racehall en liet de overwinning niet in gevaar komen, hij was de verdiende winnaar van dit mooie toernooi bij de junioren. Hugo reed een heel sterk toernooi en als 1 van de jongste deelnemers kon hij constant zijn talent laten zien met mooie races en een respectabele finale waarin hij op een 11e plek finishte! Dat belooft wat voor komende jaren! In de 80kg klasse had ik een prima kart waarmee ik vanaf het begin van de race een klein gaatje kon slaan naar Selina en Ayrton. Zij bleven dicht bij elkaar en achter Ayrton werd er zwaar gestreden. Onder meer Eliano bemoeide zich met de strijd om plek 4, maar na een aantal penalty’s was het uiteindelijk Wojtek Stefaniuk die 4e werd, terwijl mijn vriendin Edyta heel netjes op de 6e plek eindigde. Ik kon me voor het eerst in 4 jaar tijd kronen tot kampioen van de Racehall of Champions, een overwinning waar ik heel erg blij mee was.


Ik was al erg blij met dit resultaat, maar het kon nog mooier, want ook in de 100kg klasse mocht ik vanaf pole position vertrekken. Ik had een gemiddelde kart die ik ook al in een eerdere race vandaag had gehad en werd vanaf de start op de staart gezeten door Lars Ole Jens, Ian Andersen en Selina. Een close race waarbij ik even een gaatje kon slaan, maar dat was van korte duur. Lars Ole Jens kwam terug aansluiten en in de laatste ronden moest ik heel goed opletten dat ik geen misstap maakte. Heel defensief rijden werd niet getolereerd en dus moest ik slim omgaan met de situatie. Ik hoefde gelukkig niet in de verdediging en kon ook mijn 2e titel van de dag pakken, een super mooie bekroning op dit toch al zo mooie kartjaar. Na het winnen van het Indoor Kart World Championship, het British Rental Kart Championship, het Belgian National Championship en het Formula Karting kampioenschap kon ik opnieuw een groot individueel kampioenschap op mijn naam schrijven in 2018. Een hele lading met geweldige prijzen en een grote overwinningskrans mocht ik op het podium in ontvangst nemen. Het was een super geslaagde trip en zeker met de groep waarmee we waren een hele leuke ervaring. Ik kijk al uit naar volgend kartjaar!