Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Ruben op weg naar het WK, deel 2/3

Ruben in voorbereiding op het WK indoorkarten deel 2/3: sponsors en de media
Nog een weekje of 2 en het WK is in volle gang, de trainingen zullen voor mij al volgende week beginnen. In juli zijn er verder niet veel wedstrijden, deze kleine impasse is als een stilte voor de storm. Langzaam wordt de spanning opgebouwd, de accu’s stromen weer vol om op 27 juli in 1 keer tot ontploffing te komen, of bij anderen geleidelijk leeg te lopen. Je zal je energie goed moeten verdelen en er dus zuinig mee om moeten gaan. 10 wedstrijden is best veel in zo’n korte tijdspanne en met de temperaturen aldaar kost inspanning extra veel moeite en is lekker slapen soms lastig. 113 rijders zijn inmiddels ingeschreven voor de strijd der giganten onder de indoorkarters, vergelijkbaar met vorig jaar en een heel mooi en sterk deelnemersveld als je het mij vraagt. Nog een paar dagen wachten en dan mogen we die kant op.

IKWC_B_COMP_080805_446

Deelnemen aan een WK is meer dan alleen goed kunnen karten en je fysiek goed voorbereiden. Het financiële plaatje is voor bijna alle rijders iets om serieus rekening mee te houden. Iedereen die weleens een heatje heeft gekart op de lokale kartbaan weet dat karten niet goedkoop is. Om mee te doen aan het WK komen er veel kosten om de hoek kijken, de reis naar Italië, verblijf aldaar, inschrijfgeld, maar vooral ook budget om te trainen. Zonder trainingsheats ben je nergens op een WK, veel sterke rijders zullen veel meer meters maken tijdens de trainingen dan tijdens het WK zelf. Talloze keren wordt de baan rondgegaan in de dagen voor de start van het toernooi, dag in dag uit. Train je niet dan kan je het eindpodium wel vergeten, train je te weinig dan moet je maar afwachten wat je ervan kan maken. De schakelkarts waarin we rijden zijn karts waar ik normaal nooit in rijd, hier moet je de tijd voor nemen om aan te wennen en je rijstijl op af te stemmen. Het liefst laat je niks aan het toeval over en rijd je een week lang 6/7 heats per etmaal, iedere dag weer. Helaas is dat voor mij om financiële redenen niet mogelijk, een trainingsheat van 15 minuten kost €22,50!

Brazil IKWC 2009 (325)

Vandaar dat ik al jaren probeer om te zoeken naar sponsoren. Ik vind het verschrikkelijk, al vanaf het eerste moment. Ik weet nog hoe ik in 2008 met mijn sponsorboekje langs bedrijven ging in Middelburg, bijna altijd kreeg ik dezelfde antwoorden. “We sponsoren al zoveel”, “Het zijn lastige tijden”, “We hebben niks met karten”. Kijkend vanuit de ogen van een bedrijf is het ook wel enigszins te snappen, ik ben geen Tom Dumoulin of Dafne Schippers die door miljoenen mensen op TV in de spotlight wordt bekeken. Het is vooral de gunfactor die me destijds mijn 1e sponsor opleverde, na een aantal pogingen had ik beet en maakte ik zowaar een echt contract op voor €250, wow, wat een gaaf gevoel. Even veranderde mijn lichte gevoel van schaamte als een bedelaar die om sponsorgeld kwam vragen in een trots gevoel, ik heb een sponsor aan me weten te binden. In 2009 zette ik voor het eerst een actie op waarbij mensen me voor €10 euro konden sponsoren, dit was een geweldig succes, ik haalde meer dan €1500 op! Destijds was het wel iets makkelijker om budget te vinden dan nu, ik was in die jaren de enige Nederlander die meedeed aan het WK terwijl nu vele anderen mijn voetstappen hebben gevolgd. Daarnaast waren in 2008 ook de gevolgen van de financiële crisis bij de lokale bedrijven, waar je het voornamelijk van moet hebben, nog niet zo goed merkbaar als in de jaren die volgden.

2010 phoenix 8 wedstrijden finaledag 2 podium (32)

De media spelen een belangrijke rol in de positie die wij als sporters hebben. Ik las deze week een artikel op NOS.nl over prijzengeld in verschillende sporten. Waar ze bij tennis al gauw enkele miljoenen opstrijken voor het winnen van een Grand Slam, moeten ze het bij het wielrennen doen met ‘slechts’ 12.000 euro voor het winnen van een touretappe. Ben je een redelijke speler uit de eredivisie dan verdien je waarschijnlijk het tienvoudige van een olympische goudenmedaillewinnaar die zo’n 26.000 euro opstrijkt. De verschillen zijn groot en moeilijk te rechtvaardigen. Waar Max Verstappen de meeste mediaverzoeken moet afslaan moet ik eens per jaar blij zijn met een interview in een lokale krant of magazine. Laat het duidelijk zijn, ik ben hier ook blij mee, want alle positieve aandacht is leuk. Vaak krijg ik dan de vraag, zien we jou over een paar jaar in de formule 1? Het is als vragen aan een cricketspeler of hij over een paar jaar op de Olympische Spelen te zien zal zijn. Dit is quasi onmogelijk om redenen die helaas buiten mijn macht liggen, in mijn geval een gigantische zak met geld. De aandacht die een sport in de media krijgt bepaalt de status van de sporters die de sport beoefenen. Want is Tom Dumoulin echt veel beter dan ik, hij is een jaar ouder dan mij, werd 3e en 5e op het WK, ik 2e en 3e. Vincent Janssen wist zich met oranje niet eens te kwalificeren voor het EK voetbal, maar gaat wel miljoenen verdienen in de Premier League. Het zijn vergelijkingen die niet helemaal opgaan natuurlijk, want geen enkele sport is te vergelijken en ik heb veel respect voor dit soort mannen die er veel voor over hebben om sportieve successen te bereiken.

20110729 finaledag Erik de Jong (19)

Juist dat laatste is ook mijn doel, mijn brood verdienen met karten is nou eenmaal niet realistisch maar de wereldtitel winnen wellicht wel, en zeer binnenkort is er weer zo’n kans! Het is ook datgene waarop ik de komende 3 weken volledig gefocust zal zijn en niks anders! Toch zou ik nog een klein verzoek willen doen, kan je nog €10 missen, help mij dan om een extra trainingsheat te kunnen betalen om zo dat laatste puntje op de i te kunnen zetten, want zonder i geen ‘titel’! Via Talentboek kan je het makkelijkste doneren, maar je kan natuurlijk ook even mailen: rubenbf1@zeelandnet.nl. Alvast bedankt voor de mensen die me willen helpen. http://www.talentboek.nl/ruben.boutens.html

12015145_546104632211224_7929202846160938656_o