Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

500 ronden van Middelburg

2e plek voor The Dutch Value

Middelburg, 6 september 2015


150906 500 ronden tshirt

De 500 ronden van Middelburg bij IKM is altijd een endurance race waar door veel rijders naar wordt uitgekeken. Zo ook dit jaar, met geüpgrade karts die voorzien zijn van onder meer nieuwe motoren stonden er niet minder dan 11 teams aan de start voor deze race van zo’n 6 uur in lengte. Deze keer werd er een noviteit doorgevoerd in het minimumgewicht, er moesten namelijk 2 van de 6 stints op 100kg (ja HONDERD) gereden worden! Wel heel erg veel gewicht, zeker omdat veel rijders nu moesten gaan zeulen met tientallen kilo’s lood (niet bepaald een pretje), maar wel weer eens een nieuwe uitdaging. Tijdens de kwalificatie moesten 2 rijders per team een hotlap rijden, 1 op 100kg en de ander op 80kg. Ik reed vandaag met Corné Snoep, 1 van mijn 2 teamgenoten bij The Dutch Value, ons nieuwe team waarover binnenkort meer bekend zal worden! De teamkleding was al binnen, en zo konden we in een nieuwe outfit aan de start verschijnen. Vandaag was er stevige concurrentie, onder meer van Haarbosch Racing (Rico Haarbosch en Lorenzo Stolk, de kersvers wereldkampioen junioren) en Klaver 4 (Danny van Domburg en Patrick Bakker). Maar ook vele andere toppers stonden aan de start.

Corné deed het rondje op 80kg en ik op 100, maar allebei waren we niet foutloos en vandaar stonden we slechts 4
e op de grid, terwijl Haarbosch pole pakte. Ik ging starten voor het 1e uur en dat deed ik op 80kg. In bocht 1 had ik ’t Begin Domburg al te pakken die op 100kg waren vertrokken, en niet veel later kon ik ook Rico en Danny (die Rico al had ingehaald) voorbijsteken om zo de leiding in de race te bemachtigen! Het 1e uur verliep buitengewoon voorspoedig en ik kon als enige constant in de 41ers rijden en zo al gelijk een flinke voorsprong uitbouwen. Danny bleef als enige nog redelijk in de buurt. Toprijders als Marcel Kouijzer, Ivo van Egmond en Nick van Overveld (recentelijk nog 9e op het WK) vochten zich ook een weg naar voren. Corné ging als 2e en had ook een voortreffelijke stint, hij liep nog iets verder weg van Patrick die bij Klaver 4 had overgenomen. Haarbosch Racing ging al meteen de fout in door stil te staan voor de pitstraat, dit kwam hen duur te staan, een penalty van 45 seconden wierp hun ver terug.

150906 500 ronden dutch value


Onze tactiek was super, want ik liet Corné het langste van iedereen doorrijden terwijl sommige teams al op 100kg reden en daardoor pakten we heel veel tijd en ook nog een goede kart. Omdat het een goede kart was besloot ik op 100kg in te stappen. Echter na een paar ronden kreeg ik een zwarte vlag, bleek dat Corné 2 schijven was vergeten en daardoor 3,2kg te licht was, weg voorsprong want ik moest 60 seconden stil staan!!! Dit was een enorme domper, maar door de voorsprong die we al hadden opgebouwd kwamen we alsnog op P2 te liggen, weliswaar een ronde achter op Klaver 4. Ik reed een super leuke stint met Patrick op 100kg, we waren enorm aan elkaar gewaagd en reden tijden van 42.6, veruit het snelste op dit gewicht dus we deden goede zaken.

Toen ging Corné er weer in, en vrij vroeg, wederom tactisch sterk maar hierdoor kreeg hij wel een hele lange stint voorgeschoteld. Hij reed mooie constante tijden, maar Danny zat in een hele goede kart en liep nog iets verder weg tot een ronde en een kwart. Achter ons was Haarbosch wisselvallig en leek uitgeschakeld voor de overwinning, achter de top 3 was er een flink gat naar onder meer Snap On (Annelien Boutens, Selina Balneger en Ivo), Auto Sturm (Mike, Joris en Dennie Sturm en Nick) en Team Kartplaza (Thom van Dijk en Marcel). Opvallend was wel het optreden van Thom, die zonder training enorm sterk reed in al zijn stints, heel knap! Ook Selina reed goed op 100kg. Onze 5
e stint was weer voor mij en ik besloot opnieuw op 100kg te gaan rijden. Dit was waarschijnlijk mijn beste stint van de wedstrijd, ik kon gelijke of snellere tijden rijden dan alle andere rijders op 80kg en klokte zelfs 42.4, ook op 100kg had ik de snelste raceronde, ik zat erg lekker in de wedstrijd. Alleen Mika Mathia van ’t Begin Domburg liep iets op ons in, maar hun achterstand was reeds groot. Klaver 4 consolideerde wel de leiding, zij hadden last second besloten toch op 80kg te rijden ipv 100 met een iets mindere kart, een hele slimme zet. Zij lagen met nog zo’n 80 ronden te gaan anderhalve ronde voor en dit leek niet meer in gevaar te komen. Even terug rekenend hadden we zonder tijdstraf wel op zo’n 15 tot 20 seconden gezeten (rekening houdend met de tijd die we nu gewonnen hadden door te weinig gewicht). Met nog 2 shortcuts en een stint op 80kg ipv 100kg hadden we dan wel hele goede papieren gehad, maar dan hadden we die fout maar niet moeten maken.

150906 500 ronden podium


Corné nam de laatste stint voor zijn rekening en had weinig meer te winnen noch te verliezen, de verschillen aan voor en achterkant waren meer dan 60 seconden. Zodoende leek de angel uit de wedstrijd wat het podium betrof. Corné kreeg last van krampen en daardoor besloten we nog een extra wissel te doen, hier was ruimte voor en zo kon ik nog even spelen op 80kg wat nu wel erg hard leek te gaan!! Feit was dat er vandaag niet 1 kart stuk ging, er op heel hoog niveau werd gereden, de geüpgrade karts leuk reden en het dus een top race was. De penalties waren jammer voor de strijd om de koppositie, maar waren wel terecht en dan wint uiteindelijk het team dat de minste fouten maakt. Klaver 4 was vandaag heel sterk, zowel tactisch (onder leiding van Ingmar Zonder) als qua snelheid en dus verdiend winnaar! Van Rico en Lorenzo werd wellicht ietsje meer verwacht, maar de jonge mannen stonden toch maar mooi weer op het podium. Ook wij stonden daar, en ondanks dat het niet de trede was waar we op voorhand voor gingen, konden we toch wel tevreden terugkijken gezien de snelheid die we hadden getoond en de tactiek die gewoon klopte! Op naar de volgende :)